ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΠΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ JOHN WETTON

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο σπουδαίος μπασίστας/τραγουδιστής και συνθέτης, John Wetton μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του από τους Mogul Thrash κι έγινε γνωστός παίζοντας με τους Family (παίζει στα άλμπουμ Fearless και
Bandstand). Το 1973 τον βρίσκει στους King Crimson όπου μαζί τους ηχογραφεί τα studio άλμπουμ  Lark’s Tongues in Aspics, Starless and Bible Black και Red και τα live USA, The Great Deceiver και The Night Watch.  Το 1975 αντικαθιστά τον Gary Thain στους Uriah Heep με τους οποίους ηχογραφεί τα άλμπουμ Return to Fantasy και High and Mighty. Ειδικά στο δεύτερο η συμβολή του τόσο στα φωνητικά όσο και στις συνθέσεις δίνουν μια μελωδική χροιά σε όλα τα κομμάτια.
Το 1978 μαζί με τους Alan Holdsworth, Eddie Jopbson και Bill Bruford σχηματίζει τους progressive UK και ηχογραφεί δύο άλμπουμ, ενώ το 1982 σχηματίζει τους Asia με τους οποίους γνώρισε τεράστια επιτυχία σε’ όλο τον κόσμο. Ειδικά το πρώτο ομώνυμο  άλμπουμ τους πήγε στο Νo1 του αμερικάνικου chart. Στο συγκρότημα έμεινε έως  το 1985 για να επανέλθει το 2008 έως και το τέλος της ζωής του. Οι συμμετοχές του ήταν πάρα πολλές, όπως στους Roxy Music και το live άλμπουμ Viva, σε προσωπικά άλμπουμ του Bryan Ferry, στο μοναδικό προσωπικό άλμπουμ του ποιητή/στιχουργού Pete Sinfield (Still 1973) , στους άγνωστους αλλά πολύ ενδιαφέροντες progressive Quango, Roger Chapman, Phil Manzanera, Peter Banks, Brian Eno και Wishbone Ash στο άλμπουμ Number the Brave. Είχε ακόμα 7 προσωπικά άλμπουμ και πολλά άλλα συνεργασιών (με Ken Hensley, Geoff Downes κ.α.)  
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου