ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΩΝ BLUES CARGO. ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑ ΖΕΥΓΟΥΛΑ

Μεταξύ των καλύτερων άλμπουμ για το 2016, η Εύα Ζευγουλά ψήφισε και το On Time των Blues Cargo. Στη συνέντευξη που ακολουθεί έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον μπασίστα/τραγουδιστή του συγκροτήματος, Δημήτρη Ιωάννου για τη σημερινή κατάσταση του blues στη χώρα μας, την άποψη του για τη τιμή που τους έγινε να γίνουν μέλη του Blues Hall of Fame και πολλά άλλα που περιμένουν να τα διαβάσετε.
- Πώς ξεκίνησες αλήθεια να παίζεις μουσική Δημήτρη;
Δ.Ι Ξεκίνησα να παίζω μουσική γύρω στα 23 μου επειδή άκουσα αυτή τη μουσική. Ενώ είχα ακούσει τα πάντα από κλασική, ροκ,progressive μέχρι και new jazz αυτή ήταν η μουσική που με έκανε να θέλω να παίξω. Το 84 γνώρισα το Στέλιο Ζαφειριου στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Αμύντα στον Υμηττό όπου και ανακαλύψαμε ότι έχουμε την ίδια μούρλα για τα blues. Η πρώτη μπάντα που φτιάξαμε λεγόταν Juke Blues όπως λέμε Juke Joints,γνήσιο blues ήχο δηλαδή. Αυτό έγινε ενώ έπαιζα ήδη στους Blues United Musicians,την πρώτη αθηναϊκή μπλουζ μπάντα που την είχε στήσει ο Κώστας ο Σαριδάκης.
Δημήτρης Ιωάννου
- 30 χρόνια μετά έρχεται η αναγνώριση από το Blues Hall of Fame.Πώς νιώθετε γι'αυτο;
Δ.Ι Το Blues Hall of Fame είναι καταρχήν ένας διεθνής οργανισμός που εκπροσωπείται κατά τρόπο στην Ελλάδα από το Μιχάλη Λημνιό που χειρίζεται το blues.gr που ασχολείται αποκλειστικά με το μπλουζ και καλό είναι όσοι ασχολούνται με αυτή τη μουσική να είναι εκεί μέσα. Στέλνοντας λοιπόν τα βιογραφικά κάποιων ανθρώπων που ασχολούνται με το μπλουζ έστειλε και το δικό μας. Μας ανακήρυξαν λοιπόν Legendary Blues Band με βάση την 30χρονη πορεία μας και την προσφορά μας στο blues. Ανάμεσα στις μπάντες που άκουσαν τον τίτλο της Legendary Blues Band τον έχουμε μόνο εμείς και οι Blues Wire. Είναι μια δικαίωση και μια αναγνώριση αυτός ο τίτλος. Το πόσο μετράει παραέξω είναι άλλη ιστορία μια και μιλάμε για ένα θεσμό που είναι γνωστός μόνο σε όσους ασχολούνται με αυτή τη μουσική. Μεγάλη σημασία επίσης έχει για μας η ενθουσιώδης κριτική που πίρε το τελευταίο μας cd το On Time από το περιοδικό Blues Blaster,το οποίο είναι το πιο σημαντικό ιντερνετικο έντυπο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία παγκοσμίως όπως ήταν παλιά το blues review το οποίο είχε γράψει κι αυτό μια καταπληκτική κριτική για το προηγούμενο cd μας, το Delayed Delivery. Μάλιστα ο Στέλιος Ζαφειρίου αποκαλείται guitar wizard από το περιοδικό, πράγμα που μας δίνει αφορμή για αρκετή καζούρα. Μια τόσο καλή κριτική από την Αμερική είναι για μας πολύ μεγάλη αναγνώριση και σίγουρα μας δίνει ώθηση για να συνεχίσουμε.
- Πώς είναι η ελληνική σκηνή του μπλουζ το 2017;
Δ.Ι. Υπάρχουν αρκετοί που προσπαθούν ο καθένας με το δικό του τρόπο κι όπως το νιώθει. Ξεχωρίζω τους MeWeathers,μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα που ορθώς βρίσκεται μέσα στα καλύτερα των τελευταίων 15 χρόνων γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να μην είναι καθαρόαιμο blues, αποτελούνται όμως από μουσικούς με πολύ διαφορετικές επιρροές που προσπαθούν να συγκλίνουν κι έτσι βγαίνει αυτό το πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Η Τζένη Καπάνταη δε στα φωνητικά είναι εξαιρετική.
- Έχει κοινό το μπλουζ στην Ελλάδα;
Δ.Ι. Δεν υπάρχει τεράστιο κοινό και θέλει πολλή προσπάθεια από τις μπάντες για να φέρουν κόσμο, αφού ούτε από το κράτος άλλα από τους ιδιώτες υπάρχει στήριξη γι' αυτό το είδος μουσικής οπότε όλο το βάρος πέφτει στις μπάντες ως προς το τι θα δείξουν στον κόσμο.
- Ποιος ο ρόλος των social media σε όλο αυτό;
Δ.Ι. Παίζουν σαφώς κάποιο ρόλο γιατί αν δεν υπήρχαν ποιος θα ήξερε μπάντες σαν τους MeWeathers;Σαν Blues Cargo βλέπω ότι αναγκαστικά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πολύ γιατί βοηθάνε στο να έρθουν κάποιοι νέοι άνθρωποι στα lives μας. Νεοι όχι απαραίτητα ηλικιακά αφοί βλέπω ανθρώπους κάθε ηλικίας που λένε ότι δε μας είχαν ξανακούσει.
- Προβάλλεται επαρκώς το blues στην Ελλάδα από ραδιοφωνικούς σταθμούς πχ και sites;
Δ.Ι. Δε θα έλεγα ότι προβάλλεται ιδιαίτερα για να μην πω καθόλου. Θα ήταν φοβερή πρωτοπορία να φτιαχτεί ένας σταθμός που να παίζει μόνο μπλουζ.
- Με τα μαγαζιά τι γίνεται;
Δ.Ι. Δύσκολοι καιροί κι οι μαγαζάτορες παραπονιούνται για τη μειωμένη κατανάλωση. Ακόμα κι αν υπάρχει προσέλευση, δεν υπάρχει καταναλώσω. Ένα ποτό όλη νύχτα. Όσο για τους χώρους, δεν υπάρχει ένας στάνταρ χώρος που να φιλοξενεί τα μπλουζ σχήματα. Παίζουμε δεξιά αριστερά, ο ι χώροι είναι πολυχώροι πια. Στις ευρωπαϊκές πόλεις για παράδειγμα υπάρχουν χώροι οποί μπορείς ν ακούσεις αποκλειστικά live jazz ενώ εδώ δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, ο κόσμος θα ήξερε πού να πάει, πού να μας βρει και δε θα έψαχνε γύρω γύρω. Ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι το μπλουζ, ακούει τον όρο και νομίζει ότι μπλουζ είναι αυτό που χορεύαμε κάποτε αγκαλιά με χαμηλωμένα φώτα.
- Το cd σας πώς τα πάει;
Δ.Ι. Προωθείται στις ζωντανές εμφανίσεις μας όπως και στα i-tunes και amazon και κινείται ανάλογα με την ηλικία του κοινού. Σ' ένα κοινό ηλικιακά νεαρό δεν κινείται πάρα πολύ λόγω χρημάτων, βλέπεις...δε φτάνει το χαρτζιλίκι. Προτιμών να τα πιουν πάρα να πάρουν ένα cd στο σπίτι και να τ'ακουσουν.
- Πώς βλέπεις το 2017;
Δ.Ι. Δύσκολη χρονιά όμως δε σκοπεύουμε να τα παρατήσουμε ούτε να το βάλουμε κάτω. Σκέφτομαι επίσης ν αρχίσω να δουλεύω νέο υλικό ώστε σε κάνα δυο χρονιά να είμαστε έτοιμοι για ηχογράφηση. Γράφω αργά ως γνωστόν.

- Πόσο δύσκολο τελικά είναι ν ασχολείσαι με το blues μέσα στην καθημερινότητα;
Δ.Ι. Η αγάπη για το μπλουζ τελικά είναι που φέρνει τελικά τη ζωή σε ισορροπία.
Οι Blues Cargo ειναι:
Στέλιος Ζαφειρίου (ηλεκτρική κιθάρα),
Δημήτρης Ιωάννου (ηλεκτρικό μπάσο, φωνή),
Γιώργος Λαγογιάννης(πλήκρα),
Μπάμπης Τσιλιβίγκος (σαξόφωνο),
Νίκος Σκιαδόπουλος (Φυσαρμόνικα),
Πέτρος Δακτυλίδης (τύμπανα)
ΕΥΑ ΖΕΥΓΟΥΛΑ
25/1/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου