ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ BACHMAN TURNER OVERDRIVE;

Οι καναδοί Bachman Turner Overdrive είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα συγκροτήματα των ελλήνων rockers που τη δεκαετία του ΄70 είχαν αρχίσει να ακούν στο ραδιόφωνο τις εκπομπές με ξένα(έτσι τα λέγανε τότε) τραγούδια, να πηγαίνουν στη Problem στην Πλτ. Αμερικής και στα rock clubs της Πλάκας. Το You Ain’t Seen Nothing Yet ήταν η πρωτοκλασάτη επιλογή στα πάρτι, ένα τραγούδι που μας έκανε να χτυπιόμαστε και μέσα στο μυαλό μου είχε ταξινομηθεί σαν ένα βαρύ τραγούδι (τότε δεν υπήρχε ο όρος heavy metal). Ευτυχώς οι Bachman Turner Overdrive είχαν κι άλλες επιτυχίες, όπως τα "Takin' Care of Business", "Roll On Down the Highway", "Hey You", "Lookin' Out For #1" και "Heartaches"που ήταν και η τελευταία επιτυχία τους το 1979.
Η ιστορία των Bachman Turner Overdrive ξεκινά από το Winnipeg της Manitoba του Καναδά και στην 11χρονη καριέρα τους πούλησαν στην Αμερική, 30.000 000 αντίτυπα σ' όλο τον κόσμο (11.000.000 στην Αμερική) κι είχαν 6  Top 40 singles στο αμερικάνικο chart.
Οι Guess Who κάτω με τα γυαλιά ο Randy Bachman.
Οι ρίζες τους ξεκινούν αρχές δεκαετίας του '60, όταν ο Randy Bachman σχηματίζει τους Al and The Silvertones που μετά από πολλές αλλαγές ονομάτων, καταλήγουν στο Guess Who. To 1965 βλέπουν τη διασκευή τους στο "Shakin' all over" του Johnny Kidd να πηγαίνει στο Νο1 του καναδέζικου chart για να φθάσει το 1969 για να κάνουν επιτυχία στο αμερικάνικο chart με το πανέμορφο "These Eyes" (Νο 6 Αμερική). Η μεγάλη επιτυχία των Guess Who που τους έγραψε στην ιστορία, ήλθε το 1970 με το "American Woman (No1 Αμερική), που έγινε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα. Λίγο μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το "American Woman", o Randy Bachman εγκατέλειψε το συγκρότημα. Ο βασικός λόγος αποχώρησής του ήταν ο εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής αλλά κι αντίληψης, αφού ήταν μορμόνος, ενώ είχε και προβλήματα υγείας.
Λίγο πριν αποχωρήσει από τους Guess Who, ο Bachman ηχογραφεί ένα προσωπικό άλμπουμ με τίτλο Axe, (1970) και μαζί με τον παλιό του φίλο Chad Allan (πλήκτρα/τραγούδι) σχηματίζει τους Brave Belt που το 1971 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους. Ο ήχος τους ήταν ένα κράμα country rock και rock της εποχής. Η δισκογραφία των Brave Belt περιλαμβάνει ακόμα ένα άλλο άλμπουμ, το Brave Belt II (1972), ενώ στα τύμπανα είναι ο 18χρονος αδελφός του Robbie Bachman και στο μπάσο ο Fred Turner. Λίγο πριν τη διάλυσή τους, οι Brave Belt προσθέτουν και μια δεύτερη κιθάρα για να κάνουν τον ήχο τους πιο σκληρό. Στη δεύτερη κιθάρα βρίσκουμε τον τρίτο αδελφό Tim Bachman και με αυτή τη σύνθεση υπογράφουν στην Mercury Rec σαν Bachman Turner Overdrive.
Κι από εδώ και κάτω αρχίζει η ιστορία μας!
Το 1973 κυκλοφορούν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους (Νο 70 Αμερική) για να ακολουθήσει την ίδια χρονιά το Bachman–Turner Overdrive IΙ (Νο 4 Αμερική) που έβγαλε την επιτυχία "Takin' Care of Business" σε αντίθεση με το πρώτο άλμπουμ τους που δεν είχε βγάλει καμία επιτυχία. Το τραγούδι "Takin' Care of Business" έχει μια ιστορία πίσω του, αφού είχε γραφτεί από την εποχή που ο Randy Bachman ήταν ακόμα μέλος των Guess Who. Η βασική ιδέα των στίχων βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός τεχνικού ήχου των Guess Whoκαι στην καθημερινή διαδρομή που έκανε για να έλθει στο studio. Όταν ο Bachman έπαιξε το τραγούδι στον Burton Cummings (τραγούδι/πλήκτρα στους Guess Who) το απέρριψε αμέσως γιατί η μελωδία του θύμιζε το Paperback Writer των Beatles και δεν ήθελε να μπει ακόμα και σε νομικές περιπέτειες με τυχόν μήνυση από τους Beatles. Τελικά η εταιρεία το κυκλοφόρησε κι όταν παίχτηκε από το ραδιόφωνο κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με μια μεγάλη επιτυχία (Νο12 Αμερική) με τον Fred Turner να τραγουδά το κομμάτι που το είχε ηχογραφήσει μια μέρα πριν γίνει το mastering!
Μετά την επιτυχία του "Takin' Care of Business", οι Bachman–Turner Overdrive έγιναν γνωστοί και εταιρεία και fans περίμεναν το τρίτο άλμπουμ τους για να δουν την εξέλιξή τους. Και πράγματι , το Not Fragile (Νο 1 Αμερική, Νο 12 Ενωμένο Βασίλειο) εκτός από το, ότι χτύπησε την κορυφή του αμερικάνικου chart, παρουσιάζει το συγκρότημα απόλυτα ώριμο, γεμάτο ιδέες και riffs σε κομματάρες όπως "Not Fragile", "Rock Is My Life, and This Is My Song", "Roll On Down the Highway" και "You Ain't Seen Nothing Yet" που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων και στο Νο2 του Ενωμένου Βασιλείου. Το Not Fragile είναι ένα από τα καλύτερα rock άλμπουμ της δεκαετίας του ’70, που εξακολουθεί να εκπέμπει την ίδια γοητεία όπως και τότε.
Διαβάστε ην ιστορία του "You Ain't Seen Nothing Yet"που έχει πολύ ενδιαφέρον. Το τραγούδι είναι σύνθεση του Randy Bachman και ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο του είναι τα ψευδά(!) φωνητικά του Bachman (‘f-f-forget’ και ‘b-b-b baby)’. Όπως έχε πει ο ίδιος το ηχογράφησε επίτηδες έτσι για να πικάρει τον ψευδό αδελφό του Gary αλλά έκανε και μια κανονική ηχογράφηση. Όταν ήλθε η στιγμή του master είπε στον ηχολήπτη να στείλει την ‘κανονική’ ηχογράφηση κι όχι αυτή με το ψεύδισμα, αλλά ο ηχολήπτης επέμενε ότι η ‘ψευδή’ ξεχώριζε και μπορούσε να γίνει επιτυχία γιατί έμενε στο μυαλό εύκολα. Όταν πήγε το υλικό στην Mercury Rec. για να το ακούσουν, του είπαν ότι το συγκεκριμένο τραγούδι με το ψεύδισμα θα γίνει επιτυχία. Σε δύσκολη πια θέση ο Randy Bachman αναγκάζεται να συμφωνήσει στην κυκλοφορία του και λίγες εβδομάδες αργότερα να το δει στο Νο1 του chart των μικρών δίσκων και φυσικά όλα τα ραδιόφωνα να παίζουν το κομμάτι! Φυσικά ο Gary Bachman όταν έμαθε ότι στο άλμπουμ συμπεριλήφθηκε η “ψευδή» εκτέλεση έγινε έξαλλος!  Η σύνθεση του “Not Fragile’ είναι η κλασική του συγκροτήματος με τους Randy Bachman κιθάρα/τραγούδι, Robbie Bachman  τύμπανα, Blair Thorton κιθάρα/τραγούδι και C.F. Turner μπάσο.
Θα μου επιτρέψετε μια προσωπική παρατήρηση. Όταν το 1974 είχα αγοράσει το άλμπουμ, ακούγοντας το συγκεκριμένο τραγούδι, το θεωρούσα σαν ένα βαρύ (κι ασήκωτο) κομμάτι. Αυτά το 1974, σήμερα το συγκεκριμένο τραγούδι ακούγεται σαν light rock! 

Το "Not Fragile" διαδέχτηκε το 1975 το Four Wheel Drive (Νο5 Αμερική) που ηχογραφήθηκε μέσα σε έξη ημέρες με υλικό που είχαν γράψει από την εποχή του "Not Fragile".Το πρώτο single( “Hey you”) δεν βοήθησε, αλλά το ομώνυμο κομμάτι ήταν πολύ καλύτερο και συνέβαλε στην μεγάλη εμπορική επιτυχία του άλμπουμ.
Την ίδια χρονιά, το 1975, κυκλοφόρησαν το “Head On”(No23 Αμερική) που η αρχική αμερικάνικη έκδοση περιείχε αφίσα 24x24, ενώ η cd έκδοση περιλαμβάνει το τραγούδι "Down to the Line" που είχε κυκλοφορήσει σαν single και δεν είχε συμπεριληφθεί στο άλμπουμ. Το “Head On”The έβγαλε τα single "Take It like a Man" (Νο33) με τον θρύλο του rock’n’roll Little Richard να παίζει πιάνο,"Lookin' Out for #1" (Νο 65) που δεν μπήκε στο U.S. top 40 αλλά διαχρονικά ακούστηκε περισσότερο και το "Away from Home" που κυκλοφόρησε στο Ενωμένο Βασίλειο.
Την κυκλοφορία του “Head On”, διαδέχεται το Best of B.T.O. (So Far)  (Νο19 Αμερική) και η μεγάλη περίοδος κλείνε. Ακολουθούν άλμπουμ σαν τα Freeways (No 70 Αμερική), Street Action (No 130 Αμερική), Rock’n’Roll Nights (No 165 Αμερική) και Bachman–Turner Overdrive το 1984 που ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους που δεν κατάφερε να μπει στο αμερικάνικο chart.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Randy Bachman κυκλοφόρησε μια μεγάλη σειρά προσωπικών άλμπουμ, ενώ το 1986 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Live Live Live” που περιείχε 2 καινούργια τραγούδια, τα "Bad News Travels Fast" και "Fragile Man". Στα χρόνια που ακολούθησαν είχαμε πολλές επανασυστάσεις του συγκροτήματος με ή χωρίς τον Randy Bachman με σημαντικότερη την κυκλοφορία του άλμπουμ “Forges in Rock’ που κυκλοφόρησε σαν Bachman&Turner. H αρχική ιδέα το συγκρότημα να είναι ένα solo project του Randy Bachman σε συνεργασία με τους Neil Young, Jeff Healey και Paul Rodgers, που τελικά εξελίχθηκε σε συνεργασία με τον παλιό μπασίστα/τραγουδιστή από τους Bachman–Turner Overdrive, Fred Turner. Οι δύο μουσικοί προσπάθησαν να ανασυστήσουν το συγκρότημα, το οποίο εξακολουθούσε (κι εξακολουθεί) να είναι περιζήτητο στα φεστιβάλ (με σημαντικότερες εμφανίσεις αυτές του 2010 στο Sweden Rock και στο High Voltage), αλλά συνάντησαν την αντίδραση των Rob Bachman και Blair Thornton, παλαιότερων μελών των BTO κι έτσι αναγκάστηκαν να εμφανίζονται σαν Bachman–Turner. Με το όνομα αυτό, οι δύο πρώην BTO ηχογράφησαν τρία άλμπουμ με κυριότερο το “Forged in Rock”, που έβγαλε την επιτυχιούλα(!) Moonlight Rider. Το συγκεκριμένο cd κυκλοφόρησε στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) με το βρετανικό περιοδικό Classic Rock (Ιούνιος 2010).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Bachman–Turner Overdrive II
Not Fragile
Four Wheel Drive
Head On
Forged in Rock
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ





Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου