ΠΕΘΑΝΕ Ο LEONARD COHEN

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο καναδός ποιητής και τροβαδούρο Leonard Cohen. Είχε γεννηθεί τον Σεπτέμβριο του 1934 κι ήταν μέλος του Rock & Roll Hall of Fame ενώ του είχε απονεμηθεί και το μετάλλιο Order of Canada που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη διάκριση πολίτη του Καναδά. Κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο Songs of Leonard Cohen το 1967 που δεν γνώρισε επιτυχία αλλά έδωσε ένα σαφές δείγμα της μουσικής του και στοιχουργικής  κατεύθυνσης. Το τραγούδι του "Suzanne" που άνοιγε το άλμπουμ ήταν γραμμένο για την πλατωνική αγάπη του προς την Suzanne Verdal, μετέπειτα σύντροφο του γλύπτη Armand Vaillancourt.Ακολούθησαν αρκετά άλμπουμ έως το Various Positions(1984), με το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σ’ όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.
Εδώ περιέχεται το "Hallelujah" στο οποίο αναφέρεται στον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση αλλά και το "Dance Me to the End of Love" που έγινε μεγάλη επιτυχία. Λόγω του φολκ ύφους του έγιναν οι «αναγκαστικές» συγκρίσεις με τον Bob Dylan, αλλά γρήγορα τελείωσαν. Δυστυχώς για πολύ κόσμο, όποιος μπορεί να ακούγεται σαν κάποιον άλλον, το κάνει επίτηδες και είναι μίμος! Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Various Positions , κυκλοφορεί το ακόμα πιο πετυχημένο I'm Your Man που βγάζει μια ακόμα μεγάλη επιτυχία, το "First We Take Manhattan" που αρχικά είχε ερμηνευθεί από την Jennifer Jean Warnes το 1987 στο άλμπουμ της Famous Blue Raincoat.Το εξώφυλλο του συγκεκριμένου δίσκου του συζητήθηκε πολύ γιατί όπως βλέπετε τον παρουσιάζει να τρώει μια μπανάνα! Η φωτογραφία είναι της Sharon Weisz και λήφθηκε στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του video της Jennifer Warnes για το τραγούδι "First We Take Manhattan" το οποίο είναι δική του σύνθεση.O Cohen φοράει ένα σκούρο γκρι κοστούμι με λευκό T-shirt και να τρώει μια μπανάνα. Όταν είδε την φωτογραφία αργότερα του άρεσε πολύ. Μια φωτογραφία με ένα cool τύπο που τρώει μια μπανάνα! Η συγκεκριμένη φωτογραφία μπήκε εξώφυλλο στο άλμπουμ  αλλά έγινε και η βασική αφίσα στην παγκόσμια περιοδεία του 1988.
Ο Cohen στην Ύδρα
Η εξώπορτά του στην Ύδρα
Τελευταίο άλμπουμ του είναι το You Want It Darker(2016) που κυκλοφόρησε μόλις ένα μήνα πριν το θάνατό το. Ο Cohen εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στις 19 Ιουνίου 1988 σ’ ένα κατάμεστο Λυκαβηττό, όπου κυριολεκτικά αποθεώθηκε! Εξ’ άλλου η  σχέση του με την Ελλάδα είχε ξεκινήσει από το 1960 όταν αγόρασε  ένα σπίτι στην ’Υδρα αντί 1.500$ και αργότερα χαρακτήρισε ως την «πιο έξυπνη κίνηση που είχε κάνει στη ζωή του», όπου ζούσε με την Marianne C.Stang Jenesen Ihlen για την οποία έγραψε και το τραγούδι So long Marianne. Το σπίτι το πούλησε τη δεκαετία του 2.000.  Πέθανε στις 7 Νοεμβρίου στο σπίτι του στο Λος Άντζελες κι ο θάνατός του έγινε γνωστός στις 10 Νοεμβρίου χωρίς να ανακοινωθούν τα αίτια.  Είχε δύο γιούς, εκ των οποίων ο Adam έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ.
Τη δεκαετία του 60 λίγο έξω από την 'Υδρα  στο πλάτωμα για βουτιές.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου