Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΩΝ BEATLES, ABBEY ROAD

Το εξώφυλλο των Beatles για το (εξαιρετικό) άλμπουμ τους Abbey Road είναι ένα από τα ιστορικώτερα εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής. Αν και τόσο απλό, τα 4 μέλη του συγκροτήματος διασχίζουν την Abbey Road, συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων εξωφύλλων της μουσικής και φυσικά η σχετική διάβαση είναι θρυλική και πολυφωτογραφημένη. Διαβάστε την ιστορία του εξώφυλλου, της φωτογράφισης αλλά και τι γίνεται σήμερα με τη διάβαση!
Οι Beatles καθισμένοι στα σκαλοπάτια της Apple Rec περιμένοντας να ξεκινήσει η φωτογράφιση
Η διάσημη φωτογράφιση έγινε από το φωτογράφο Iain Macmillan στις 8 Αυγούστου 1968, στις 10 το πρωϊ με τροχονόμο να κανονίζει την κίνηση (τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει και δεν φαίνονται στη φωτογραφία) και διήρκεσε μόνο 10 λεπτά. Λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, μια αμερικάνικη εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι ο Paul McCartney είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα από το …1966 κι ο ‘Paul’ που τον έχει αντικαταστήσει είναι ο ηθοποιός William Campbell. Η ιστορία βρήκε έδαφος για να αναπτυχθεί με ιστορίες συνωμοσιολογίας, όπως ο MC Cartney είναι ο μόνος Beatle με κλειστά τα μάτια στην φωτογράφιση, ο μόνος που περπατά ξυπόλητος, κρατάει τσιγάρο στο δεξί χέρι αντί στο αριστερό ( είναι αριστερόχειρας) και στο βάθος εικονίζεται ένα Volkswagen με αριθμό κυκλοφορίας ‘28IF’το οποίο αντιστοιχούσε στην ηλικία του McCartney εκείνη τη χρονιά! Καλή προσπάθεια αλλά η ηλικία του το 1968 ήταν 27! Η ανοησία «πήρε" και τους υπόλοιπους Beatles, αφού το άσπρο κοστούμι κι η γενειάδα του John Lennon παράπεμπαν σε θρήνο, ο Ringo Starr φορούσε μαύρο κοστούμι και ο George Harrison ήταν ντυμένος σαν νεκροθάφτης. Ειδικά για τον τελευταίο το συνωμοτικό χαρακτηριστικό ήταν έξω από κάθε λογική αφού φορούσε blue jen παντελόνι και πουκάμισο! Επειδή όμως η ανθρώπινη φαντασία αρέσκεται  σε τέτοιου είδους συνωμοσίες, τότε τα παραπάνω επιχειρήματα είχαν πιάσει τόπο και πολλοί τα διέδιδαν, και στην Ελλάδα! Το αστείο είναι ότι στην Ελλάδα οι παραπάνω ανοησίες ήλθαν με καθυστέρηση μερικών ετών, όταν ο Mc Cartney είχε ξεκινήσει την προσωπική του καριέρα (ή ο Gampbell ήταν πολυτάλαντος;).

Αργότερα, ο Paul Mc Cartney είπε σχετικά για τις παραπάνω ανοησίες:“Πήγαμε ντυμένοι με συνηθισμένα ρούχα, ήμουν ξυπόλυτος γιατί έκανε ζέστη εκείνη την ημέρα και το Volkswagen έτυχε να βρίσκεται εκεί». Φυσικά στη φωτογράφιση ήταν ξυπόλυτος, γιατί όπως βλέπετε κι από το photo session, φορούσε σανδάλια.
Η απλή αυτή φωτογράφιση, έγινε οδηγός για εκατομμύρια τουρίστες που έχουν φωτογραφηθεί στη συγκεκριμένη διάβαση (zebra crossing στα αγγλικά), όπου φυσικό είναι να κλείνουν το δρόμο. Για όσους θέλετε να την επισκεφτείτε, βρίσκεται στο Β. Λονδίνο 5 μόλις λεπτά από τη στάση metro, St John’s Wood, όπου στεγάζεται κι ένα  μικρό μεν γεμάτο δε, μαγαζί με official υλικό των Beatles (στυλό, μπλούζες, ποτήρια, καπέλα, μολύβια, τσάντες κ.α.)
Το 1988 οι Red Hot Chili Peppers κυκλοφόρησαν το The Abbey Road E.P.φωτογραφιζόμενοι στην ίδια διάβαση αλλά με ακόμα πιο προκλητικό τρόπο, έχοντας  περάσει μια κάλτσα στο πουλί τους!  Επίσης το 1993 ο McCartney φωτογραφήθηκε με ένα σκύλο για το εξώφυλλο του άλμπουμ του Paul Is Live. Πόσο τυχαίο ότι φωτογραφήθηκε στη διάβαση που ξεκίνησε η συνωμοσιολογία θανάτου του κι ο τίτλος του άλμπουμ τους είναι Live;
Τέλος, το σημαντικότερο! Η σημερινή διάβαση δεν είναι η αρχική(!!!) έξω από τα γραφεία της δισκογραφικής εταιρείας Apple που έγινε η ιστορική φωτογράφιση τους γιατί καταργήθηκε και μεταφέρθηκε λίγα τετράγωνα πιο πάνω!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/11/16


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου