Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Πριν λίγες ημέρες, έφυγε από τη ζωή ο πρώτος κι ιστορικός τραγουδιστής των Spitifire, Ντίνος Κωστάκης. Την αιτία για το αυτό το σημείωμα δεν μου την έδωσε τόσο η απώλεια του Ντίνου, όσο η μεγάλη επισκεψιμότητα του σχετικού άρθρου (διάβασε εδώ) που ξεπέρασε τα 2.300 χτυπήματα στη σελίδα του Rockmachine.gr. Τους Spitfire με τον Ντίνο στο μικρόφωνο τους είχαν δει ελάχιστοι live τόσο στην καλή εμφάνιση που έκαναν παίζοντας suppost στους Saxon τον Μάιο του 1985 στη Ριζούπολη αλλά και τις λίγες εμφανίσεις clubs ακόμα λιγότερες σε τηλεόραση (αν δεν ήταν από πίσω η EMI δεν θα εμφανιζόντουσαν ποτέ) και την ανοιχτή συναυλία στην Πλτ. Ομονοίας. Σήμερα το κοινό αυτό είναι πάνω από 45 ετών και δεν φαντάζομαι να πολυασχολούνται με το hard/heavy και να επισκέπτονται rock sites.
Είναι απίστευτη η δύναμη που εξασκεί η λέξη “θάνατος” στον κόσμο. Βλέποντας τα υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας που είχε το σχετικό νέο, θυμήθηκα τα αντίστοιχα υψηλά νούμερα που είχαν κάνει τόσο ο θάνατος του Ronnie James Dio όσο και του Gary Moore. Καταλαβαίνω, ότι ο θάνατος ενός αγαπημένου καλλιτέχνη πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον, καταλαβαίνω ότι όλοι fans θέλουν να διαβάσουν για το πώς «χάθηκε» ο αγαπημένος τους καλλιτέχνης, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ή να κατανοήσω το πόσο «τραβάει» η αναγγελία ενός θανάτου, λες κι εξασκεί γοητεία. Δημοσιεύουμε τόσα ευχάριστα κι ενδιαφέροντα νέα κι άρθρα, που φαίνεται ότι λίγους ενδιαφέρουν. Δεν είμαι ψυχαναλυτής και ούτε θέλω να γίνω, αλλά  σίγουρα πρέπει να υπάρχει μια εξήγηση.  Το παράδοξο στην περίπτωση του Ντίνου, οι Spitfire κι ο Ντίνος δεν πρόλαβαν να επικοινωνήσουν το δίσκο και τα τραγούδια τους. Είναι απίστευτο, αλλά ούτε ο ίδιος είχε προλάβει να ακούσει το δίσκο(!) αφού λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του, ένα φορτηγό  έπεσε στη μηχανή που οδηγούσε τη χτύπησε φορτηγό με αποτέλεσμα να μείνει σε κώμα, κατ’ άλλους 2,5 χρόνια κατ’ άλλους 5. Οι πληροφορίες ήταν τόσο συγκεχυμένες που είχε ακουστεί ότι είχε πεθάνει λίγο μετά το ατύχημα!  Ο οργανισμός του κατάφερε να ανταπεξέλθει και μετά από πολλά χρόνια κάνει μια πραγματικά συγκινητική και πολύ ενθαρρυντική παρουσία στην πολύ καλή ταινία που πραγματεύεται την καριέρα των Spitfire “Back to Zero” του Βαγγέλη Ρήγα. Η συνέντευξη έγινε στο σπίτι της κόρης του στη Ρόδο και πέραν της διάχυτης συγκίνησης στην αίθουσα του κινηματογράφου ο Ντίνος δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση,  ενθυμούμενος ακόμα και τα λόγια των τραγουδιών και που έκανε λάθη!!!
Κλείνω αυτό το σημείωμα  με την παρατήρηση, ότι αν και δεν  είχα την τύχη να τον γνωρίσω και φανατικός θαυμαστής του πρώτου Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο-Υ άλμπουμ τους, πιστεύω ότι ήταν ο Ντίνος είναι (σε ενεστώτα χρόνο) ο καλύτερος ερμηνευτής που πέρασε από τους Spitfire.


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. αυτην την ταινια των spitfire γιατι δεν την αφηνουν ελευθερη καπου να την δουμε ? Για εμας που ημασταν στην Ριζουπολη και δεν επισκεφτομαστε τα σαιτ λεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή