ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης σε ηλικία 80 ετών, εξ'αιτίας της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ήταν πολλά και τα τελευταία χρόνια είχε διαρκώς εισαγωγές σε νοσκοκομεία. Ήτνα ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ του ελληνικολύ κινηματογράφου με το σλόγκαν "Κορίτσια ο Μπάρκουλης" να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στη δεκαετία του ’70.
Γεννήθηκε το 1936 στον Πειραιά και σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, αποκτώντας την άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Πραγματοποίησε την πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Από τότε και για περισσότερο από 20 χρόνια έπαιξε σ’ όλα τα θεατρικά είδη, εκτός από αρχαίο δράμα και διετέλεσε θιασάρχης και συνθιασάρχης, συνεργαζόμενος με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού κ.ά.). Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) .
Στο έργον «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» έκανε την  τελευταία θεατρική εμφανίσεις του, προς στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του, του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες τις εμφανίσεις στο θέατρο. Μια άγνωστη πτυχή της ζωής του ήταν το μεγάλο διάστημα που πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι!
 Όταν επέστρεψε, κατέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ερμηνείες του. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, εμφανίστηκε σε περίπου 80 θεατρικά έργα.
Το μεγάλο όνομα το έκανε παίζοντας από το 1957 και μετά στον κινηματογράφο , ξεκινώντας την κινηματογραφική καριέρα του με το έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα» καιμφθάνοντας έως το 2001 με το «Αλέξανδρος και Αϊσέ». Έπαιξε σε 115 ταινίες, με πιόγνωστές τις  «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας», «Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ’ αγαπάς;» κ.ά.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων» (1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες. Είχε κάνει κάνει τέσσερις γάμους κι είχε τρία παιδιά.

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου