ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ JEFFERSON AIRPLANE, PAUL KANTNER

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, μια μεγάλη προσωπικότητα της ψυχεδελικής σκηνής, ο Paul Kantner, ιδρυτής των Jefferson Airplane, αλλά και της μετεξέλιξης τους, των Jefferson Starship.  Ο Kantner αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδία του και τη Δευτέρα υπέστη καρδιακή προσβολή, που επιδείνωσε την κατάστασή του.
Ο Kantner γεννήθηκε το 1941 στο San Francisco και το 1965 συνάντησε τον Marty Balin, όπου μαζί με τους  Jorma Kaukonen κιθάρα, Jack Casady μπάσο, Skip Spence ντραμς και την τραγουδίστρια Signe Anderson, σχημάτισε τους Jefferson Airplane κυκλοφορόντας το άλμπουμ Jefferson Airplane Takes Off. Ένα χρόνο αργότερα, οι Spence κι Anderson αποχώρησαν (η τραγουδίστρια μόλις είχε γεννήσει κι ήθελε να ασχοληθεί με το μωρό της) κι αντικαταστάθηκαν από τους  Spencer Dryden και Grace Slick (από τους Great Society) αντίστοιχα. Το πρώτο άλμπουμ με την καινούργια σύνθεση κυκλοφόρησε το 1967 και ήταν το θρυλικό Surrealistic Pillow που περιέχει δύο μεγάλα ύμνους της ψυχεδελικής μουσικής, το White Rabbit και το Somebody to Love που είχε πρωτοπαρουσιαστεί από το προηγούμενο συγκρότημα της Grace Slick, τους Great Society χωρίς όμως να κάνει επιτυχία!

Με την Grace Slick.
Και τα δύο τραγούδια εκτίναξαν το συγκρότημα αλλά κι ολόκληρο το ψυχεδελικό κίνημα που είχε ξεκινήσει από το San Francisco. Οι Jefferrson Airplane μαζί με τους Quicksilver Messenger Service και Grateful Dead έγιναν τα συγκροτήματα με τους περισσότερους fans και φυσικά ακολούθησαν πολλά άλλα. Σαν Jefferson Aιrplane  ηχογράφησαν 7 άλμπουμ, για να επανέλθουν το 1974 σαν Jefferson Starship, ηχογραφώντας 9 άλμπουμ και γνωρίζοντας εμπορική επιτυχία . Ο Kantner δεν συμμετείχε στους Starship, που έκαναν μεγάλες επιτυχίες. Συμμετείχε στο om;otitlo άλμπουμ των KGB(1986), ενώ ηχογράφησε 2 άλμπουμ μαζί με την Grace Slick,  κι ένα προσωπικό. Ο Kantner παντρεύτηκε την Slick με την οποία απέκτησε ένα κορίτσι την China, ενώ έχει και 2 γιούς από άλλους γάμους. Το συγκρότημα εμφανίστηκε στο Woodstock αλλά και στο Altamont,ενώ το 1992 επανασχημάτισε τους Jefferson Airplane με τραγουδίστρια την άγνωστη αλλά πολύ καλή Diana Mangano, όπου ηχογράφησαν τα άλμπουμ Windows of Heaven(1997)και Jefferson's Tree of Liberty (2008) καθώς και το live Across the Sea of Suns(2001).
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου