ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο ρεπορτάζ της χρονιάς για τα εξώφυλλα αφορά rock εξώφυλλα που περιέχουν αρχαία Ελλάδα με πρώτο το Best of των Saxon που επιμελήθηκαν ο Γιάννης Κουτουβός και ο Μάνος Ξυδούς. Την μερίδα του λέοντος παίρνουν οι Virgin Steele με 3 εξώφυλλα.Για το Argus των Wishbone Ash είχαν αμφιβολίες αν θα έπρεπε να περιληφθεί σε αυτό το ρεπορτάζ αφού τόσο το κράνος όσο και η μπέρτα δεν μου θύμιζαν Ελλάδα. Ο Γιάννης Παναγάκος με..επανέφερε με το παρακάτω κείμενο, όπου στο ένθετο της remaster έκδοσης του 2002 γίνεται αναφορά στην ελληνική μυθολογία. Στη σελίδα αριστερά επάνω (Γίγαντας Άργος) και στην απέναντι δεξιά προς τα πάνω.
Επίσης, ακολουθεί παρακάτω το λήμμα 'Άργος ο Πανόπτης' από τη Βικιπαιδεία, ο οποίος είναι ο μυθικός γίγαντας/τέρας (the Greek watchman).
Στην ελληνική μυθολογία ο Άργος ο Πανόπτης ήταν τερατόμορφος γίγαντας, απόγονος (όχι όμως ο γιος) του ομώνυμου ιδρυτή του Άργους, γιος του Ινάχου ή του Αγήνορα ή του Αρέστορα και της κόρης του Ασωπού ή του Ινάχου Ισμήνης. Θρυλικός φρουρός της ερωμένης του Δία Ιούς, την οποία ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε αγελάδα για να αποφύγει τις σκηνές ζηλοτυπίας της Ήρας (κατ' άλλους η μεταμόρφωση έγινε από τη ζηλιάρα Ήρα), ο Άργος αυτός ανήκει στα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας: ήταν γνωστός ως πανόπτης ή μυριωπός γιατί είχε εκατό μάτια διάσπαρτα σε όλο του το σώμα (σύμφωνα με άλλη εκδοχή όμως, μόνο τρία ή τέσσερα). Υποτίθεται, έτσι, ότι μόνο μερικά από τα μάτια «κοιμούνταν» σε κάθε στιγμή, ενώ πάντα θα υπήρχαν κάποια που θα έμεναν ανοικτά. Σε αγγειογραφίες εμφανίζεται ως διπρόσωπος και με σώμα γεμάτο από μάτια.
Ο Άργος ήταν υπηρέτης της Ήρας και φρουρούσε την Ιώ μετά από εντολή της. Η μεγαλύτερη υπηρεσία του στους ολύμπιους θεούς ήταν η σφαγή του χθόνιου ερπετόμορφου τέρατος, της Έχιδνας, καθώς αυτή κοιμόταν στη σπηλιά της. Τον Άργο σκότωσε, εκτελώντας διαταγή του Δία, ο θεός Ερμής με πέτρα ή ξίφος ή δηλητήριο, αφού πρώτα, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, τον αποκοίμισε με τη μουσική του. Η Ήρα, για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, διατήρησε για πάντα τα εκατό του μάτια στην ουρά των παγωνιών, των ιερών της πουλιών. Ο θάνατος του Άργου ελευθέρωσε την Ιώ, που άρχισε να τρέχει σε όλη τη γη κεντριζόμενη από τον Οίστρο, αλογόμυγα που της έστειλε η Ήρα.Tην έρευνα έκανε ο Νώντας Κολιός.
O John Wayne σαν...Καρυάτιδα
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Ραφαήλ "Η σχολή της Αθήνας"
Μπορεί και να είναι ρωμαικό!
Το οπισθόφυλλο της εναλλακτικής έκδοσης του άλμπουμ των 220 Volt, Eye To Eye
...και στο βάθος η Ακρόπολη
.
Μας ξενίζει το κόκκινο, αφού ο ουρανός μας είναι πάντα γαλάζιος αλλά δεν πειράζει.


Share on Google Plus
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ BLOGGER
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

contact form

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *