ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ;

Το συγκεκριμένο κείμενο έχω αρχίσει να το γράφω από την πρώτη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη και άρχισαν να έρχονται στο φως οι πρώτες πληροφορίες και εικόνες, γνωρίζοντας όμως που θα κατέληγε. Περίμενα τόσο καιρό για να το δημοσιεύσω, ακούγοντας κάθε ανόητο που επιζητούσε τα 15 λεπτά (και λιγότερα) της δημοσιότητας. Κάθε ξεχασμένο αρχαιολόγο, κάθε ιστορικό που εμφανιζόταν από το πουθενά κάθε ερευνητή, βουλευτές πρώην και νυν που αράδιαζαν όσες ανοησίες μπορούσαν να πουν. Βέβαια για να μην αδικήσω κανέναν θα πρέπει να συμπληρώσω ότι μέσα στον ορυμαγδό δηλώσεων, πιστοποιήσεων και σιγουριάς για το ποιος, ποιά ή ποίοι είναι θαμμένος/οι/η στον τύμβο, υπήρξαν άνθρωποι που σεμνά είπαν τη γνώμη τους. Βέβαια τι γνώμη μπορεί να εκφέρει κάποιος για μια ανασκαφή που ΔΕΝ ξέρεις τι περιέχει!!!. Όλο αυτό το διάστημα εκτίμησα την στάση της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Κας Λίνας Μενδώνη και τις προσεκτικές δηλώσεις και βέβαια την ίδια αρχαιολόγο που έχει αναλάβει το έργο, την Κας Κατερίνας Περιστέρη, που δεν θα είχε μπει στη ζωή μας αν δεν υπήρχε αυτός ο τύμβος. Ένας επιστήμονας ερευνά, δεν δίνει συνεντεύξεις  και δεν επιζητά την προβολή του για ευνόητους  λόγους.
Και τι δεν ακούσαμε: «Τάφος ρωμαϊκής εποχής, καμία σχέση με Μακεδόνες βασιλείς ή άρχοντες», «Τάφος αθηναίων στρατιωτών που πολέμησαν στην περιοχή της Αμφίπολης», «Τάφος του Ηφαιστίωνα», «Τάφος της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ», «Τάφος σκέτης της Ρωξάνης», «Τάφος του Φίλιππου Β», «Τάφος του Κάσσανδρου και της συζύγου του, Θεσσαλονίκης» (επί τέλους μάθαμε πώς πήρε το όνομά της η πόλις!!!), «Τάφοι ενός ή και των τριών ναυάρχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Νέαρχος, Πολυπέρχων, Λαομέδων)» και φυσικά «Τάφος του Αλέξανδρου του Μέγα» τάφος που αργότερα μετατράπηκε σε «Κενοτάφιο». Όλα αυτά τα  ήξεραν οι φωστήρες, ενώ τα κανάλια λειτούργησαν με τον αγαπημένο  κανιβαλιστικό τρόπο τους  ΚΑΙ σ’ αυτό το θέμα. Αυτό είναι κάτι που δεν μου έκανε εντύπωση, εντύπωση μού έκανε η ελαφρότητα των ιστορικών και αρχαιολόγων που διψούσαν για προβολή. Όλως περιέργως, τα δημοσιογραφικά sites διατήρησαν το θέμα στην πρώτη επικαιρότητα χωρίς όμως κανιβαλισμούς και τις περισσότερες φορές βασισμένοι στις ανακοινώσεις του Υπουργείου.  Ευτυχώς που όταν ο μεγάλος αυτός Έλληνας, ο Μανώλης Ανδρόνικος έφερε στο φώς τη Βεργίνα όταν δεν υπήρχε internet και Ιδιωτική Τηλεόραση. Φθάσαμε στο σημείο η αντιπολίτευση να κριτικάρει τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας που πήγε στο πρώτο στάδιο των ανασκαφών και μετά δύο εβδομάδες επισκέφτηκε την Αμφίπολη ο επίσης τότε αρχηγός της Αντιπολίτευσης!!!
Επίσης μου έκανε εντύπωση που ο κόσμος άναυδος έμαθε για την  ύπαρξη αρχαιοκάπηλων που κατά την αρχαιότητα αλλά και στα σύγχρονα χρόνια είχαν κατακλέψει όλα τα αρχαία μνημεία, σε ποσοστό 90%!!!! Δηλαδή, υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι θα μπει σε ένα αρχαίο τάφο  και θα τα βρει όλα ανέπαφα;
Σήμερα η Αμφίπολη ξεχάστηκε. Έγιναν κάποια έργα για να προστατευτεί από τις βροχές και μετά παραδόθηκε στη λήθη. Στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά ελάχιστοι είναι πλέον οι επισκέπτες, ενώ οι προσδοκίες των ντόπιων για επενδύσεις(!) και τουριστική ανάπτυξη των γύρω περιοχών έπεσαν στο κενό. Ακόμα και οι φήμες για επενδυτές(!) ξεχάστηκαν και οι τυχόν επενδυτές αγνοούνται. Γενικά, στην Αμφίπολη όλα έγινα ελληνικά: Υποθέσεις, προχειρότητα, ενθουσιασμός και μετά ξεφούσκωμα. Και σήμερα το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν γίνουν τα αναγκαία έργα για να προστατευθεί, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους την περιοχή αλλά και το μνημείο, δηλώνοντας ότι το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του, αφού από τον Νοέμβριο του 2014 όταν ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της ανασκαφής έχει σταματήσει κάθε εργασία στο χώρο. Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κα Κατερίνα Περιστέρη, σπάνια επισκέπτεται το μνημείο, ενώ έχουν γίνουν κάποιες παρεμβάσεις από συντηρητές που ήρθαν από την Αθήνα!(πω πω έξοδα, χάθηκαν συντηρητές από τη Θεσσαλονίκη;)
Ίσως το μόνο ενθαρρυντικό ήταν η μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας που γνώρισε το Μουσείο Αμφίπολης, ενώ ακόμα βουίζουν τα αφτιά μου από την απρεπή δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού και πρώην δημοσιογράφου, ο όποιος  μιλώντας στο Mega είπε  πως “ο τρόπος που έγινε η ανασκαφή και πλασαρίστηκε η ανακάλυψη, είχε στοιχεία καταχρηστικά και στοιχεία σόου”, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές τόσο για την στάση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αλλά και κατά της ανασκαφικής ομάδας. Και συμπλήρωσε: “Στην ανασκαφή έχει μπει μια άνω τελεία. Έχει τελειώσει ο ανασκαφικός κύκλος, ενώ το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο καθώς όπως ανέφερε γίνονται εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης». Την τελειώσαμε και την Αμφίπολη!! Ο επόμενος παρακαλώ…  
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Εντυπωσιακή η καταγραφή όλων των ανακοινωθέντων "ενοίκων" του τάφου!!! Κάθε ένοικος κι ένα καρφί στη στομφώδη μπουρδολογία που βιώσαμε για τόσο καιρό! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή